Čisti underground

Mjesni odbor Hartera cijeli je srpanj posvetio Rječini. Jer ona to zaslužuje. Trideset i jedan dan proveli smo u, oko i s našom jedinom rijekom. U subotu 16.7., zavirili smo u krško podzemlje. Od 9 sati čistili smo jamu kod mlina Žakalj. Akcija čišćenja organizirana je u suradnji sa speleološkom inicijativom Čisto podzemlje i Speleološkom udrugom “Estavela”.

Čisto podzemlje je volonterska speleološka inicijativa koja se bori protiv bacanja otpada u krško podzemlje. Već sedam godina organizira i financira akcije čišćenja speleoloških objekata te predavanja o važnosti očuvanja krša.

Speleološka udruga “Estavela” osnovana je 1997. godine u Kastvu od strane desetak mladih speleologa. Osnovna djelatnost Udruge je istraživanje speleoloških objekata i prikupljanje podataka o njima, edukacija i promocija speleološke djelatnosti te zaštita krša i krškog podzemlja.Znate da volimo stare užance? E, pa ovog smo se puta bavili povijesnom hrvatskom tradicijom bacanja otpada u jame i špilje. Čistili smo jamu kraj mosta za Žakalj. Prilikom čišćenja pronađena je ekspolzivna naprava pa je akcija zbog toga obustavljena, a više informacija o tom događaju možete doznati u reportaži Kanala Ri koji su bili na lokaciji

Izložba i ćakula

Od 18 sati izložili smo blago iz podzemlja na riječkom Kontu. Izložen je otpad pronađen u riječkim špiljama i jamama na ovoj i u prethodnim akcijama. Među “eksponatima” našlo se bačenih uspomena, odjeće, igračaka, tanjura, singerica, osobnih stvari i ratnih ostataka. Sve što čovjek može nositi, jer aute i veš mašine je ipak malo teže izvući iz dubine zemlje. Nešto kasnije, u 19 sati, na ‘Underground Ćakuli’ razgovarali smo o krškom podzemlju i akcijama čišćenja. U sklopu izložbe, inicijativa Čisto podzemlje i Speleološka udruga Estavela predstavili su svoj vrijedan rad i uputili sugrađane kako im se mogu priključiti.

Cjelogodišnji program razvoja organizacije, udruge Urbani separe, podržavaju Zaklada “Kultura nova” i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva.

Ili ovdje upiši što tražiš.
Skip to content