Svako je mjesto zapravo škola

Nedavno smo izdali publikaciju Kad javni prostor postane javno mjesto, a sada ti donosimo neke isječke koji su nam se činili važni. Druga cjelina govori o tome da, možda, mjesta uopće ne postoje bez ljudi – odnosno jakih zajednica.

 

Svaki javni prostor može postati javno mjesto

Vjerujemo u viziju participacije koja počiva na jednostavnoj ideji da se razvoj mjesta ne smije planirati niti izvoditi bez uvida u specifične želje, vizije i potrebe njemu pripadajućih lokalnih zajednica. Međutim, za takvu viziju potrebno je upregnuti specifične potencijale znanja koje izvire iz mjesta i pripadajućih im prostornih identiteta. Upravo iz tog znanja, dobrog i lošeg, izrasta specifični društveni kapital zajednice, a njime i temelj povjerenja kao preduvjeta sudjelovanja i zajedništva.

Određeni obrazovni potencijal leži u javnom prostoru. On je, zapravo, svojevrsna škola.

Razvidno je po mnogočemu dosad utvrđenom da je upravo svakodnevni život mjesto takvog kontinuiranog učenja. Međutim, nedostaje njegovo osvještavanje, a potom i korištenje njegova potencijala. Mjesto generira podlogu znanja temeljem svojih inherentnih specifičnosti, a zajednice, kao skupovi pojedinaca, njega uče i podučavaju. Takvo je znanje, stoga, življeno. Ono izrasta iz formalnih i neformalnih interakcija zajednice i pojedinaca spram sebe samih, spram prostora, te spram institucija. Učenje takvog znanja jest kompleksno, cjeloživotno i neplanirano. Posljedično, takvo znanje generira specifične oblike djelovanja zajednice. Opisane vrste cjeloživotnih škola vidljive su diljem svijeta, u svakom mjestu i u svakoj zajednici. Međutim zajednice su najčešće nagonski i nesvjesno njihovi učenici i učitelji. Takva nesvjesnost proizlazi iz činjenice da smo, po kompleksnim, katkad nesagledivim pitanjima mjesta i njihovog razvoja, te zajednica i njihove održivosti, svi na zajedničkom tlu. Znanje zajednica potrebno je upregnuti u razvoj njihovih mjesta. No, razvoj je dinamičan, dugotrajan i nelinearan proces, a mi često ne znamo kako i zašto stvari uzeti u svoje ruke. Stoga, potrebna nam je zajednička škola. Škola koja će posredstvima prostornih identiteta javni prostor pretvariti u javno mjesto, koristeći postojeća znanja o mjestu te jačajući postojeći društveni kapital.

Jer mjesto, za razliku od prostora, ima svoju zajednicu. Uz puno truda, svaki javni prostor postaje javno mjesto.

Ili ovdje upiši što tražiš.
Skip to content