Pakiramo se jer nas u Kortilu čeka izložba!

Od 9. do 27. travnja, izložba će pokazati što se dogodi Rijeci kada se u više od sto navrata spoji deset tisuća susjeda, posjetitelja, stručnjaka, volontera, institucija, partnera, turista i mjesnih odbora.

 

Budi susjed,

Zamisli grad u kojem su si svi – susjedi. Rijeku čiji su kvartovi življa mjesta, puna zelenila, kulture, zabave i učenja, pravih javnih prostora te zajednica koje o svemu tome brinu. Na Zametu i Brajdi oživljavali smo tržnice koje ubrzano umiru, na Mlaki pokazivali važnost parkova u životu grada, na Pećinama putovali od prve do zadnje plaže, Rječinu zamišljali kao park prirode, ozelenili i oslikali Kružnu, otvorili privremeno kupalište u centru grada, istraživali Harteru kao eksperimentalni i zeleni kvart. Došao je tren preseliti sva ta iskustva, djela i uspomene u galeriju Kortil.

Kroz bogat fotografski materijal, anegdote i recepte, izložba dokumentira nesvakidašnje i jedinstvene doživljaje koje stvaraju naša događanja – pokazujući koliko je malo potrebno da se dogodi vidljiva promjena. Kvart, pa i grad, imaju snagu spojiti nas na načine koji često ispadnu dosta nadrealni. Radi se o jednom lijepom, velikom čitanju grada u kojem Rijeka postaje zajednički poligon za razvoj svega što dijelimo – od kulture i povijesti, pa do javnog prostora i prirode.

iako susjeda već ima!

U tim je promjenama, privremenim ili dugotrajnijim, sudjelovao velik broj naših sugrađanki i sugrađana. Od susjeda i građanskih inicijativa, preko udruga i institucija, kulturnih organizacija, lokalnih obrta i zanatlija, pa sve do mjesnih odbora i predstavnika Grada. Posebno poštovanje nose drugačiji, ali pravi susjedi. Od brodogradilišta i lučica, klubova umirovljenika, nastavnih zavoda i javnih ustanova, pa sve do knjižnica, muzeja i lokalnih obrtnika. Onih za koje ne bismo na prvu rekli da su nam susjedi. Zato je malo i teško shvatiti što je i tko točno Urbani separe, jer naši projekti grade krugove sudjelovanja koji u različitim razdobljima i različitim intenzitetom uključuju različite ljude. Miješamo uloge u zajedničkoj šetnji. Malim koracima do boljeg grada.

Izložba će za vrijeme svoga trajanja od 9. do 27. travnja dodatno oživjeti javni prostor Sušaka kroz mnoštvo aktivnosti šetnji, razgovora i radionica, a Urbani separe će u Kortil preseliti i svoj ured te će ih se tamo moći susresti radnim danom od 17 do 20 sati.

 

Prijatelji izložbe ‘Budi susjed’ u Galeriji Kortil su Sekcija mladih Društva arhitekata Rijeka, Radio Roža, BrkLee Brewery, Adriaprint, CTK Rijeka, PD Kamenjak, Kultura svima, Vijeće mladih Benčić, HKD na Sušaku, Hotel Neboder, RE-EX, Atelje Mirna Sišul, Galerija Pasaž, Građevinska tehnička škola Rijeka, OŠ Centar, Volonteri u kulturi, Demonica Studio, Forever Yours Studio. Izložbu financijski podržavaju Galerija Kortil, Grad Rijeka te Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske. Cjelogodišnji razvoj udruge Urbani separe podržavaju Zaklada Kultura nova i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva.
Ili ovdje upiši što tražiš.
Skip to content