Nigdi na delti Ričine

Događanja u subotu i nedjelju 4. i 5. studenog nude mnoštvo besplatnih aktivnosti na i oko mjesta na kojem se Rječina sreće s Jadranskim morem. “Nigdi uz deltu Ričine” slavi našu jedinu rijeku kroz veliku izložbu, nesvakidašnji koncert i rukotvorne radionice na Delti, kao i kroz ekspediciju gradskom i netaknutom prirodom kanjona Rječine. Riječka Delta je prostor burne povijesti i spore sadašnjosti, podsjećaju. Stoga nedjelja nudi niz aktivnosti u zgradi IVEXa, na adresi Delta 5. Izložbu “Park prirode Ričina” bit će moguće razgledati od 13 do 18 sati, a namjera je industrijski prostor privremeno pretvoriti u cijeli vodeni tok, od izvora do ušća.

Zamišljena prostorna instalacija ponašat će se kao karta Rječine velika gotovo stotinu kvadratnih metara. Nudit će: “informacije o flori i fauni, njenim mjestima i ljudima, problemima s kojima se riječka rijeka nosi, ali i potencijalima koje čuva”, stoji u najavi programa. Fotografije su snimali Zorica Zoretić i podvodni snimatelj Marinko Babić. Izložba ostaje otvorena i u ponedjeljak i utorak, 6. i 7. studenog od 17 do 20 sati.

Nema pravog povezivanja bez druženja uz dobro jelo, pa su posjetitelji pozvani pridružiti se zajedničkom kuhanju palente kumpirice od 15 do 17 sati. Folklorna skupina KUD-a Zvir iz Jelenja nastupit će u 16:30 sati, a koncert Lovre Mirtha, riječkog jazz pjevača koji improvizacijama sjedinjuje zvukove soula, atmosferične elektronike i naslaganih vokalnih motiva, počet će u 17 sati.

Radionički program nudi: “Terarij s Ričine” – izradu terarija nadahnutih ljepotom ruševina mlinova Rječine tijekom koje će sudionici kreirati samoodrživi ekosustav s odabranim biljkama te učiti o njezi terarijskog bilja o kojem će nastaviti brinuti kod kuće; zatim “Bojadisanje” – tehnike bojanja tkanine uz pomoć biljaka i izradu jedinstvenih platnenih ruksaka. Radionice će u nedjelju biti održane od 13 do 15 sati, a sudjelovanje treba prijaviti na e-mail prijave@urbanisepare.org uz naznaku imena i broja polaznika.

PD Kamenjak poziva na mokru ekspediciju, planinarsku šetnju od centra grada, kanjonom do Orehovice i Trsata, u subotu 4. studenog. Pokret je s riječkog Konta u 10 sati, a predviđeno trajanje je tri sata hoda. Prijave također na prijave@urbanisepare.org uz naznaku imena i broja posjetitelja, a savjetuje se dobra obuća, čarape viška, boca vode i nešto za prigristi.

 

Što je Park prirode Ričina?

Riječka jedina rijeka, zanemarena, nekad prljava i često presušena Rječina, najnoviji je (izmišljeni) park prirode u zemlji. Prostor prirodne ljepote u kojem je ljudska aktivnost dozvoljena, no bez narušavanja sklada svega prisutnog. Kultivirano područje s naglašenim krajobraznim, odgojno-obrazovnim, kulturno-povijesnim i turističko-rekreacijskim vrijednostima. Svaki park prirode nastoji interpretirati i valorizirati svoju bogatu baštinu. To čini i ovaj. U Parku prirode Ričina ulice postaju planinarske staze, nogostupi odmarališta, a potporni zidovi vidikovci. Specifičnosti Rječine postaju endemske vrste o kojima se aktivno skrbi. On ukazuje na prirodne, kulturne, društvene, urbanističke i sve druge potencijale života i bivanja uz rijeku.

S obzirom da projekt PP Ričina do kraja 2023. godine donosi više od 30 besplatnih aktivnosti, Urbani separe poziva na prijavu na ‘newsletter’ slanjem e-maila na udruga@urbanisepare.org

 

Cjelogodišnji program udruge Urbani separe podržavaju Zaklada “Kultura nova”, Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, Grad Rijeka te Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske.
Ili ovdje upiši što tražiš.
Skip to content