Par dana u Rijeci

Urbani separe ugostio je sve partnerske organizacije (INSTITUT DE RECHERCHE ET D’INNOVATION Pompidou, Materahub, UNIVERSIDADE DE EVORA, Inno Hub, Urbani separe) projekta RegenerActionu u Rijeci.  Tijekom sastanka, razgovarali smo o rezultatima fokus grupa koje su održane protekli mjesec u svim zemljama partnera s ciljem definiranja profila Urban Community Builder-a (UCB) i razvoja edukacijskog programa.
UCB-ovi su pojedinci ili organizacije koje preuzimaju ulogu aktivatora i graditelja zajednice s ciljem regeneracije ili transformacije urbanih prostora. Njihov rad uključuje poticanje suradnje između građana i lokalnih vlasti te aktivno sudjelovanje građana u planiranju i razvoju njihovih zajednica. UCB-ovi su multidisciplinarni i posjeduju vrijedno znanje o zajednici, te zagovaraju potrebe i aspiracije zajednice kako bi ostvarili pozitivne promjene. Iako službeni profil UCB-a trenutno ne postoji, neke zemlje izražavaju namjeru da stvore takve profile usklađene s europskim politikama. Projekt RegenerAction ima za cilj pružiti resurse za prepoznavanje i razvoj profesije UCB-a diljem Europe.
Rezultati projekta uključuju pripremu priručnika UCB-a, kojim će se pojasniti i prepznati zadaci, izazovi, znanja i vještine UCB-a kao profesionalne figure. Također će se razviti i testirati interdisciplinarni edukacijski program s ciljem jačanja zelenih i digitalnih kompetencija UCB-a te prenošenja znanja o uspostavljanju civilno-javnog partnerstva. Osim toga, pripremit će se izvješće s preporukama, koje će se posebno usmjeriti prema lokalnim javnim upravama kako bi razumjele prednosti pokretanja participativnih procesa obnove urbanih prostora u svojim gradovima. Projekt RegenerAction pridonosi napretku obnove urbanih prostora prepoznajući i osnažujući UCB-e koji imaju ključnu ulogu u oblikovanju održivih i inkluzivnih zajednica. Dijeljenjem znanja, razvojem edukacijskih programa i zagovaranjem participativnih pristupa, projekt ima za cilj potaknuti pozitivne transformacije u urbanoj sredini diljem Europe.
Ili ovdje upiši što tražiš.
Skip to content