Pozdrav s Kantride!

Stadion, brodogradilište, lučice, plaže, šume, vile, stambenjaci. Od jutra do mraka slavit će se i upoznavati Kantrida. Znate li kako se gradi brod? Da je legendarni stadion davno bio kamenolom? Gdje je nekada bila tržnica? Koliko je čisto njeno more? Pozivamo te na cjelodnevni festival 20. svibnja posvećen ovom posebnom riječkom kvartu.

Bogat cjelodnevni program

Program festivala Pozdrav s Kantride!, zakazan za subotu 20. svibnja,  rasprostranjen je javnim prostorom cijelog susjedstva. Kroz cijeli dan koncerata, kuhanja, radionica za velike i male, filmskih projekcija i vođenih šetnji, sportskih aktivnosti, ćakula, akcija uređenja javnog prostora i brojna iznenađenja, Kantrida će oživjeti punim plućima. Program započinje u 9 sati te završava u kasnijim noćnim satima. Sve su aktivnosti besplatne. Prijave nisu potrebne, no svoj dolazak na pojedinu aktivnost možete najaviti e-mailom na udruga@urbanisepare.org.

Jutarnji blok aktivnosti

Dan na Kantridi započinje u 9 ujutro vođenim obilaskom 3. maja s nalaženjem na zapadnom ulazu u brodogradilište, na kraju Pulske ulice. Prijave su obavezne e-mailom na udruga@urbanisepare.org. U isto vrijeme bavit ćemo se čišćenjem i uređenjem jedine riječke pješćane plaže kod Lučice 3.maj. Na istom mjestu u 9 sati okupit će se voljni trkači, koji će s udrugom Torpedo Runners održati trening od Kantride do Mlake i nazad. Trkačima je organizirana zdrava okrijepa, a prijaviti se potrebno slanjem e-maila. Paralelno, vrata Sportsko-rekreacijskog centra 3.maj bit će otvorena za sve posjetitelje do 12 sati. Od 10 sati program se nastavlja na dvije lokacije. U dvorištu Istarske 50 posjetitelji su pozvani na kavu i palačinke sa susjedima te razgovor s Vijećem MO Kantrida u organizaciji Građanske inicijative Kantrida. Na istom mjestu postavit će se izložba grupe kvartovskih umjetnica, a glazbu uživo puštat će Radio Roža, riječki radio zajednice. Treća jutarnja lokacija vodi nas u Park lovora, gdje će se u organizaciji Planinarskog društva Kamenjak odviti niz zelenih aktivnosti za sve generacije. Od 10 sati odvijat će se akcija čišćenja i uređenja parka, starinske igre za djecu te spontani piknik u šumi. U isto vrijeme zakazana je i radionica jestivog bilja. Vođeni obilazak Parka lovora te otvoreni trening sporta Chi Kung na istoj su lokaciji u 11 sati. Dječji sportski turnir odvit će se u 11 sati na igralištu Ede Jardasa uz prethodnu prijavu e-mailom. Jutarnji blok aktivnosti završava u 13 sati.

Poslijepodne i većer na Kantridi

Poslijepodnevni program odvija se na tri lokacije, a započinje u 16 sati. Obalni potez uz lučicu 3. maj oživjet će nizom aktivnosti. Od 16 do 19 sati zakazani su radionica ‘Kako se gradi brod’ na kojoj će posjetitelji svih uzrasta modelirati te porinuti veliku brodicu, izložba ‘3. maj – Studija zaborava’ riječanki Jadranke Lacković i Kristine Pandže. Posjetitelji su pozvani ponijeti uspomene koje ih vežu za riječko brodogradilište. Sve će pratiti glazba uživo Radio Rože te kontinuirana projekcija filma ‘Kako se gradi brod’ Petra Trinajstića iz 1983. godine. U 16 sati u dvorištu Istarske 50 odvijat će se interaktivna radionica ‘Kvart pripada djeci’ u organizaciji Programa osnaživanja mladih, a publici će se predstaviti i međunarodni studenti u organizaciji Europske mreže studenata Rijeka. Kod beach bara Morski prasac u 16 sati započet će vođena šetnja Kantridom uz podršku Društva arhitekata Rijeka, a u 16:30 održat će se otvorenje male dječje knjižnice te predstavljanja dva nova murala. Od 17 sati program se nastavlja kod lučice 3. maj, gdje će se odviti čitanje dječjih priča, a posjetitelji su pozvani i na marendu – zajedničko kuhanje mediteranske pite. U 19 sati zakazana je velika Ćakula o Kantridi na kojoj će susjedi ozbiljno razgovarati o svome kvartu. Dan će se okončati unplugged koncertom riječke grupe GRAD s početkom u 20 sati, dok nas u 21 sat čeka kino na otvorenom – dokumentarni film ‘Želja’ riječke autorice Petre Mrše, koji prati grupu prijatelja na nesvakidašnjoj avanturi pedalinom od Splita do otoka Jabuka.

Ili ovdje upiši što tražiš.
Skip to content