Pozdrav s Riječke rivijere

Među dvije uvale,
od Preluka do
Martinšćice, rivijera
je kakve nema
nigdje na svijetu.
Od 1. do 14. srpnja
čeka nas festival
kojim ćemo slaviti
našu obalu.

Vođeni obilasci i šetnje, brodovi i jedrilice, sol, radionice, vesla, eksperimenti, sunce, izložbe, dizalice, kino projekcije, predavanja i more. Pozdrav s Riječke rivijere! festival je obalnih kvartova našeg grada, koji će se održati u razdoblju od 1. do 14. srpnja.

More, prirodna sila koja je formirala Rijeku. Na trinaest kilometara proteže se duga linija puna čudnovatih stvari. Idilične šljunčane plaže, glasna i šarene luke, guste hrastove šume, brodogradilišta, zidovi i ograde, betonski mulići, naselja, rive i marine, stadioni, dizalice, tržnice, tiha ili aktivna skladišta i plavi Jadran. Ma, kakva god bila, ona je naša. Riječka rivijera.

Pozdrav s Riječke rivijere

Od Preluka do Martinšćice, Mediteran je kakvog malo gdje ima. Zajedno ćemo ga otkrivati! Kampiranje i piknikiranje pod borovima Preluka, radionice za sve uzraste, hrpa predavanja uključujući i ono Korada Korlevića, zvuk i film, virenje u zatvoreni kompleks Dječje bolnice, ekspedicije Torpedom, Metropolisom i Industrijskom, plesnjak na starom kupalištu, čišćenje mora, isplovljavanje jedrilicom, pogled na Deltu prvi red do mora, picigin ili brodić koji putuje duž cijele obale?

Dva osunčana tjedna puna šetnji, filmova i glazbe, kuhanja, izložbi, sporta i rekreacije, predavanja, tribina, radionica, ozelenjavanja i oplemenjivanja javnog prostora.

 

 

Projekt Pozdrav iz Rijeke! financijski podržavaju Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske. Cjelogodišnji program razvoja organizacije, udruge Urbani separe, podržavaju Zaklada “Kultura nova” i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva.
Partneri festivala: Artkvart, Astronomski centar Rijeka, Astronomski centar Višnjan, DELTALAB, Dezinsekcija, Društvo arhitekata Rijeka, Estradović, Film svima, Gradsko kazalište lutaka Rijeka, Građanska inicijativa Kantrida, HANJA delights, HNK Ivana pl. Zajca, Hrvatski brodomaketarski savez, HŽ Infrastruktura, Institut Plavi svijet, JPS, Klinički bolnički centar Rijeka, Kolektiv Igralke, Liburnia Film Festival, Lučka uprava Rijeka, MMSU Rijeka, Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ, Opatijski kukali, PD Kamenjak, POPADRIATICO, Pedagoški kabinet, Pomorski fakultet u Rijeci, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja, Prirodoslovni i matematički fakultet Zagreb, Prirodoslovni muzej Rijeka, Radio Roža, Rijeka Gateway, Riječki boćarski savez, Ronilački klub Marco Polo, Spomenička zbirka Vila Ružić, Veslački klub Jadran, Vodovod i kanalizacija, Zajednica Talijana Rijeka, beach bar Morski prasac, beach bar Pajol, galerija SKC, udruga Eterico, udruga Faro, udruga Orehović, udruga Žmergo i brojni drugi.

Zajedri programom festivala

Otvorenje festivala na Molo longu

Ponedjeljak 1. srpnja je datum, 19 sati je vrijeme, a Molo longo lokacija. Između dvije dizalice očekuje nas ambijentalno ozvučenje podmorja riječke luke te izložba ‘Kulturizam’ galerije SKC, dok će u 21 sat na Molo longo uploviti Liburnia Film Festival s projekcijom filma ‘Na Adamantu nitko nije savršen’ (109’), redatelja Nicolasa Philiberta – uz druga plutajuća, ekološka i filmska iznenađenja.

 

Brod Kantrida-Centar-Pećine, jedrilica i kajaci

Morski tramvaj, kao nekada, spojit će riječku obalu. Uz stručno vodstvo i ljetni povjetarac. U subotu 6. srpnja brodić će prometovati na liniji Centar-Kantrida, dok će se u subotu 13. srpnja s Molo longa putovati prema Pećinama i prema Kantridi. U utorak 2.7. moguće je upoznati vjetar, čvorove i more kroz isplovljavanje jedrilicom s riječke rive, dok je za one željne veslanja vođena kajak i SUP tura od Pajola do Ričine zakazana za srijedu 3.7.. Prijave su moguće isključivo putem festivalske prijavnice, a mjesta su ograničena.

 

Vođeni obilasci, predavanja, radionice i šetnje

Kroz svoja dva tjedna, festival donosi niz vođenih obilazaka prostora koji su nam inače nedostupni. Radi se o željezničkoj okretaljci, riječkoj Delti, snažnim remorkerima, Službi zaštite mora, kompleksu skladišta Metropolis, halama Torpeda te nautičkom simulatoru, podmorskim dronovima i raznim pomorskim laboratorijima. U zgradi exIvex na adresi Delta 5 za vrijeme trajanja festivala održat će se niz predavanja. U srijedu 3.7. u 18 sati očekuje nas ‘morsko’ izlaganje Korada Korlevića, a u četvrtak 4.7. od 19 do 21 sat Institut Plavi svijet s predavanjem ‘Veliki sisavci Jadrana’ te Velid Đekić s izlaganjem ‘Petrolejska luka: industrijskom zonom protiv riječke rivijere’. U ponedjeljak 8.7. očekuje nas predavanje Velida Đekića pod nazivom ‘Riječki slani val: mediteransko poglavlje gradskog rocka’, dok u nedjelju 14.7. predavanje priprema dr.sc. Lidija Butković Mićin s temom ‘Povijesni razvoj putničke luke i obale Riva’. Na izmještenoj lokaciji, platou plaže Hotela Park, karstolog Ivo Lučić održat će u srijedu 10.7. predavanje ‘Pećine: gdje smo zametnuli prirodu najslavnijeg riječkog krša?’. Festival donosi i ciklus raznovrsnih radionica na raznim lokacijama, kao i niz vođenih šetnji riječkim obalnim zonama. Prijave za radionice te predavanje Korada Korlevića dostupne su putem festivalske prijavnice.

 

Trieste, Koper, Rijeka

U petak 5. srpnja od 19 do 21 sat, na psećoj plaži s pogledom na Brajdicu, održat će se vođeni razgovor s mladim arhitektima, urbanistima i istraživačima koji se bave obalama triju susjednih gradova – Trsta, Kopra i Rijeke. Raspravu o sličnostima, razlikama i budućnostima ovih lučkih gradova sjevernog Jadrana pratit će piknik na kojeg su Riječanke i Riječani pozvani ponijeti vlastite deke i ležaljke, hranu, igre i rekvizite. Za program nisu potrebe prijave.

 

Un tuffo nel passato – Bagno Riviera

U subotu 6. srpnja, od 18 do 22 sata, nekadašnje kupalište ‘Bagno Riviera’ oživjet će nizom aktivnosti. U 18 sati kod Morskog prasca krenut će urbanistička šetnja Kantridom u vodstvu Društva arhitekata. Na obalnom potezu uz lučicu 3.maj očekuje nas izložba starih fotografija Kantride, koju će od 20 sati pratiti i stručno vodstvo. Na pješčanoj plaži zaigrat će se picigin u starim kupaćim kostimima pod palicom Opatijskih kukala. Na istoj lokaciji od 19 sati krenut će dječji program predstavom ‘Četiri godišnja doba’ Gradskog kazališta lutaka, čajankom uz učenje starih plesova te radionicom ‘Kako se gradi brod’ na kojoj će se modelirati i porinuti prava pravcata maketa. U 20 sati započet će nesvakidašnja gozba zagrebačko-berlinskog kolektiva HANJA delights koja donosi okuse inspirirane menzom 3. maja. Paralelno će se , od 20 do 22 sata, odvijati retro plesnjak za sve uzraste u organizaciji Comunità degli Italiani di Fiume, kao i kino na otvorenom uz filmove ‘Kantrida’ (7’) Luke Karla Kauzlarića, ‘Prazni sati’ (11’) Mate Ugrina te kazivanja starih Kantridara i Kantridarki (30’). Za program nisu potrebe prijave.

 

Jutro u bivšoj Dječjoj bolnici

U nedjelju 7. srpnja, od 10 do 12 sati, jedinstvena je prilika zaviriti u inače zatvoren kompleks bivše Dječje bolnice na Kantridi. Kratki jutarnji program zamišljen je kao ležerno upoznavanje ovog novog zelenog ‘parka’ našeg grada kroz radionice, vođenu šetnju, marendu te – jednostavno – bivanje. Vođena povijesno-botanička šetnja kompleksom započet će u 10 sati na ulaznoj porti, dok će se dvije radionice istraživanja zelenila kroz zajednički herbarij te izradu ljekovitih preparata od lovora odvijati od 10 do 12 sati. Na radionice se moguće prijaviti putem festivalske prijavnice, dok za ostatak programa nisu potrebne prijave.

 

Aktivna srijeda na Pećinama

U srijedu 10.7., od 18 do 21 sat, održat će se akcija uređenja najljepšeg riječkog boćališta – onog iznad plaže Glavanovo. Posjetitelji su pozvani zajedno zasući rukave, a potom i odigrati partiju boća uz brojna osvježenja. Od 19:30 do 21 sat kod beach bara Pajol odvijat će se zabavna radionica popravljanja plažnih klupica i koševa za smeće pod vodstvom Nike Rukavine, dok će se od 20 do 22 sata na platou plaže Hotel Park održati radionica slikanja na platnu. Motiv je Rijeka s mora, a perspektiva su klimatske promjene koje će to isto more podignuti za koji metar, pa će slikanje pratiti i prigodno predavanje znanstvenika Ive Lucića na istoj lokaciji. Za radionice popravaka i slikanja na platnu potrebna je prijava putem festivalske prijavnice, dok za ostatak programa nisu potrebne prijave.

 

Ivex 2030

Petak 12. srpnja, od 18 do 22 sata, vodi nas u jednu od najneobičnijih zgrada centra Rijeke – exIvex na adresi Delta 5. Vođeni obilazak kuće koju dijele riječko Sveučilište, HNK Ivana pl. Zajca, brojna planinarska društva i niz umjetnika u 18 sati će održati arhitektica Ida Križaj. Kroz zalazak sunca na krovu zgrade će uslijediti razgovor o budućnosti Ivexa i riječke Delte uz brojna osvježenja, a od 21 sat kino projekcija Liburnia Film Festivala, film ‘Okus cementa’ redatelja Ziada Kalthouma.

 

Autokampiranje na Preluku

Subota 13. srpnja, od 18 do 23 sata, skriva se u hladu borova bivšeg Autokampa na Preluku. Iz privremenog šatorišta u 18 će sati krenuti urbanistička šetnja Društva arhitekata, niz eko-akcija s udrugom Žmergo, ambijentalno ozvučenje podmorja uz zalazak sunca, drop-in radionice, zajedničko kuhanje te kino projekcija filma ‘Gazda’ (80’) Daria Juričana, na starim moto tribinama. Posjetitelji su pozvani pridružiti se i pikniku uz donošenje vlastitih deka i ležaljka, hrane, igara i rekvizita. Školica SUP-anja, radionica izrade ljekovitih preparata od motara te edukativno predavanje i promatranje zvijezda aktivnosti su na koje se potrebno prijaviti putem festivalske prijavnice, dok za ostatak programa nisu potrebne prijave.

 

Brodomaketarski Grand Prix Fiume-Adria

U subotu 13.7. s početkom u 17 sati na riječkom Kontu održat će se utrka brodomaketama niz Rječinu. Brodići izrađeni od naplavina, neovisno o uzrastu njihovih inžinjera i graditelja, mogu se izraditi, doraditi te prijaviti na natjecanje putem prijavnice Hrvatskog brodomaketarskog saveza.

Ili ovdje upiši što tražiš.
Skip to content