Pozdrav sa Zameta!

Zamet ima pjacu. Brodokomerc. Poštu. Knjižnicu. Igrališta. Vrtove. A tek subota ispred trga kod dvorane. Djeca, psi, bicikle, lopte, zvončari, čitači novina i knjiga, ispijači kave. Sve vrvi, užurbano je. Druži se, ćakula se i dijeli. Pravi mali grad u gradu. Vikend 17. i 18 lipnja pozivamo te na festival posvećen ovom posebnom riječkom kvartu.

 

Bogat program

Program festivala Pozdrav sa Zameta!, zakazan za vikend 17. i 18. lipnja,  rasprostranjen je javnim prostorom cijelog susjedstva. Kroz dva dana koncerata, kuhanja, radionica za velike i male, filmskih projekcija i vođenih šetnji, sportskih aktivnosti, ćakula, akcija uređenja javnog prostora i brojna iznenađenja, Zamet će oživjeti punim plućima. Ovaj u cijelosti besplatan program odvija se kroz subotnje poslijepodne te nedjeljno jutro. Prijave nisu potrebne, no svoj dolazak na pojedinu aktivnost možete najaviti e-mailom na udruga@urbanisepare.org.

 

Subota – neka živi pjaca va Zamete!

Na jedan dan, Zametska pjaca neumorno će živjeti do kasno u noć. Dan na Zametu otkriva svoje čari već od 17 sati. Štandovi Tržnice Zamet oživjet će zvukom glazbe, izložbama, šarenim odjevnim predmetima, ručno izrađenim rukotvorinama, svježim i organskim povrćem, mirisnim kruhom te brojnim iznenađenjima. Posjetitelje će dočekati svjež izgled tržnice, oslikane novim muralom. U 17 sati započet će predavanje pod nazivom ‘Zametske štorije’, kojim će nas provesti iskusni poznavatelj kvarta, osamdesetosmogodišnji Tomislav Pilepić. Osim njega, priče o Zametu upotpunit će Aitanga Drog i Maja Stepančić, donoseći bogatstvo lokalnih priča i tradicija. Paralelno s predavanjem, od 17 sati caffe bar Stari Zamet bit će domaćin turnira u briškuli gdje će se strastveni igrači okupiti i odmjeriti svoje vještine. U 18 sati, uz podršku Društva arhitekata Rijeka, započet će vođena šetnja Zametom. Otkrijte skrivene kutke ovog kvarta, uživajte u povijesti koju nosi te aktivno kritizirajte javni prostor. Za posjetitelje je pripremljen i poseban gastronomski užitak – marenda! Okupite se na tržnici te od 18 sati zajedno pripremite i kušajte ukusne ljetne povrtne rolice. Uz zvuke gitare Elvisa Devčića i tamburaškog orkestra KUD-a Zametski koren, atmosfera će biti još življa. S početkom u 19 sati, ispred Centra Zamet, poznati klaun Marko priprema pravu dječju zabavu koja će razveseliti najmlađe posjetitelje. Za 20 sati na tržnici je zakazan zabavan kviz o Zametu, s osvježavajućim nagradama – svježim povrćem sa Zametske pjace. Testirajte svoje znanje i osvojite zdrave i ukusne nagrade. Kada noć padne, od 21:30, u suradnji s udrugom Filmaktiv i društvom Prostorož iz Ljubljane, Zametska se pjaca pretvara u kino na otvorenom. Uživajte u čarobnom kratkometražnom filmu ‘U šumi’, kojeg potpisuje riječka redateljica Sara Grgurić, kao i u ukrajinskom filmu “Enter Through the Balcony”, koji nas vodi u svijet šarenih, zelenih i čudnovatih balkona diljem zemlje.

Aktivno nedeljno jutro

Nedjeljni program odvija se od 9 do 12 sati uokolo Zametske pećine, u ulici Ludvetov breg. Dan će započeti akcijom uređenja zapuštenog nogometnog igrališta. Posjetitelji su pozvani brusiti i obojiti klupice, obnoviti golove te oslikati zidić u suradnji s Društvom arhitekata Rijeka. Akciju će pratiti i piknik uz glazbu riječkog Radio Roža. Paralelno, za 9 sati zakazana je šetnja vrtovima Zameta. Susjedi i biljni znalci prezentirat će zelene dragulje koje godinama marljivo održavaju. Od 10 do 12 sati u hladu uređenog igrališta odvijat će se aktivnosti za djecu, uključujući izradu osvježavajućih voćnih ražnjića te čitanje dječjih priča pod vodstvom udruge Orehović. Tijekom jutra održat će se i press konferencija Mjesnog odbora Zamet koja će ukazati na važnost Zametske pećine, nepoznate prirodne baštine našeg kraja.

Ili ovdje upiši što tražiš.
Skip to content