Seminar: Budi susjed

U petak, 28. travnja 2023. s početkom u 13 sati, u OKC-u Palach u Kružnoj ulici, Urbani separe organizira otvoreni seminar ‘Budi susjed’. Cilj je potaknuti razmjenu praksi, razmišljanja i učenja raznolikih aktera koji čine riječke zajednice – kao i onih koji se aktivno bave jačanjem njihovih resursa, uz javnu upravu i renomirano pojačanje iz inozemstva.

 

Uloga participacije

Zamisli grad u kojem smo si svi – susjedi. Rijeku čiji su kvartovi življa mjesta, puna zajedništva, zelenila, kulture i drugih sadržaja. Mnogi načini sudjelovanja u promjenama na razini kvarta već postoje. Ali, oni ostaju sebi svrhom ako izostaje pogonsko gorivo – zajednice, odnosno njihovo povjerenje i angažman. U Hrvatskoj, pa i u našem gradu, potrebe za širenjem participativnih okvira sve su glasnije. No participacija je dug proces, često intenzivan i osjetljiv, a građanke i građani često nisu ni svjesni svih metoda djelovanja koje su im na raspolaganju. Što nam je onda potrebno da postanemo pravi susjedi? Kakvu točno ulogu participacija igra u viziji grada živih kvartova te tko bi se sve i na koji način njome uopće trebao baviti?

 

Program i govornici

Kroz dvije panel rasprave, radionicu i predavanja razgovarat ćemo o raznim načinima jačanja mjesta i zajednica, trenutnom stanju aktivnog građanstva u Rijeci te smjernicama za razvoj koje zaista možemo dostići. Seminar će okupiti javnu upravu te civilni, kulturni i akademski sektor u građenju dobrosusjedskih odnosa. Cjeloviti program seminara pogledajte ovdje.

Na panel raspravama sudjelovat će dr. Emmanuelle Curti, konzultant i osnivač talijanske mreže kulturnih središta, , Jesper Koefoed-Melson iz danskog studija Vida Local, Miodrag Kuč iz Centra za umjetnost i urbanizam u Berlinu, Jošt Derlink iz ljubljanskog urbanističkog studija Prostorož, Anna Acquaviva koja se profesionalno bavi animiranjem zajednice, Igor Bajok iz Udruge SMART, dr. Bojana Ćulum Ilić i Sherif Rushdy, predstavnici Grada Rijeke te riječke udruge i građanske inicijative.

Prijave na seminar nisu potrebne, ali najaviti se možeš e-mailom na udruga@urbanisepare.org

 

Radionica Emmanuellea Curtija

Što znači skrbiti? Tko o čemu skrbi? Tijekom radionice razgovarat ćemo o konceptu skrbi te sagledati skrb javnih tijela i institucija prema nama i našem gradu. Definirat ćemo zajedničku viziju skrbi te prikazati idealan grad. Prijave na radionicu obvezne su putem formulara . Radionica će se održati u 17 sati, na engleskom jeziku.

 

 

Organizaciju seminara ‘Budi susjed’ podržavaju program Erasmus+ (kroz projekt Motivate to Create) te Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske (kroz program Strišo). Cjelogodišnji razvoj organizacije, udruge Urbani separe, financijski podržavaju Zaklada Kultura nova i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva.

Ili ovdje upiši što tražiš.
Skip to content