Posadili smo Kružnu

Tko je ikad rekao da ulice u centru grada moraju biti parkovi betona? Naša Kružna trenutno je upravo jedan divni, šareni i važan gradski “park”, ali nažalost – od cementa i žbuke. Zato smo posadili Kružnu! Hvala svima koji su se došli družiti i ozelenjavati, čini nam se da smo možda i oborili neki rekord u brzini.

Pedeset volontera, sto biljaka

U nedjelju, 12.6., od 16 popodne Kružna je već u hladu. S više od pedeset volontera, u petnaest betonskih cijevi, posadili smo više od 100 biljaka – od pravih stabala, preko grmlja, cvijeća i začinskog bilja, pa do trave. Svaka biljka je pažljivo odabrana uz pomoć krajobraznih arhitekata. Mnoge su jestive, mnoge ćemo kad narastu svi moći koristiti. Mirisna stabla limuna, bergamota, crvenog japanskog javora i ginka. Vrste koje nikad prije nisu bile u javnom prostoru Rijeke! Gdje, što i kako smo sadili, pažljivo smo isplanirali na radionici s udrugama i susjedima Kružne u subotu, 4. lipnja.

 

Puštamo šumici da se raskomoti i udomaći, a onda se družimo u nedjelju i četvrtak pred nama. U nedjelju 26. lipnja farbamo Kružnu kroz veliku akciju oslikavanja ulice. U četvrtak, 30. lipnja, organiziramo ‘Ozbiljnu Ćakulu’ o Kružnoj s raznim predstavnicima Grada Rijeke. A sedmi, osmi, pa deveti mjesec? I zima? Pratite nas.

 

Projekt ‘Kružna 2022’ financirao je Grad Rijeka u okviru Riječkog programa lokalnog partnerstva za 2022. godinu. Cjelogodišnji program razvoja organizacije, udruge Urbani separe, podržavaju Zaklada “Kultura nova” i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva. Program ‘Ćakula’ financijski podržava Grad Rijeka, programom Javnih potreba u kulturi.

Ili ovdje upiši što tražiš.