Rezultati javnog natječaja – Zajednica, umjetnik, prostor

Udruga Urbani separe provela je javni natječaj za produkciju tri umjetnička rada u javnom prostoru Vodovodne i Kružne ulice te Klobučarićevog trga. Cilj natječaja bio je pronaći umjetnice/ke ili umjetničke kolektive koji djeluju u Rijeci, a koji će kroz lipanj, srpanj i kolovoz, u suradnji s Urbanim separeom i partnerskim organizacijama, istraživati odabrano mjesto i zajednicu, a potom stvarati autorske radove. Radovi će nastajati  participativno, u suradnji sa zajednicom, i kontekstualno, s dubokim razumijevanjem lokaliteta. Očekuje se da će na originalan način ukazati na probleme, potencijale i resurse ovih specifičnih riječkih mjesta.

Ponosni smo da su prijavitelji/ce redom mladi riječki autori/ce, što ne samo da u potpunosti zadovoljava ideju natječaja, već i (barem nama) ulijeva nadu u neposrednu budućnost našeg grada koju želimo zajedno graditi.

Natječajni fond iznosi 12.000,00 kn, a dodijeljen je u ukupnom iznosima od 4.000,00 kn za pojedinu lokaciju odnosno umjetnički rad. Na natječaj je pristiglo sveukupno 9 prijava, od kojih je 8 zadovoljavalo raspisane uvjete. Predstavnici udruge Urbani separe — Daniela Doubek, Tanja Kalčić, Nina Majcan Šprajc, Marin Nižić i Jelena Popović — u suradnji s partnerskim organizacijama i pojedincima okupljenim na lokalitetima Hartere, Klobučarićevog trga i Kružne ulice, odabrali su tri prijave, po jednu za svaki od lokaliteta:

Vodovodna ulica

Ema Mandarić, Ivana Ivaničić, Magdalena Štibohar

Kao izrazito mladim autoricama, želimo izraziti potpuno podršku njihovom radu i upravo kroz zajednički proces rada izgraditi vještine i znanja za rad sa zajednicom, kao vrijednim alatom za umjetničko i kreativno izražavanje. Direktni susreti sa susjedima/ama koji žive u Vodovodnoj ulici često su teški, ali uvijek jako inspirativni. Upravo zato iščekujemo istraživači proces koji autoricama slijedi, a koji će rezultirati novim autorskim radom.

Kako je pokretač našeg projekta upoznavanje zajednice i povezivanje s njom i među njom, želimo doći u osobni kontakt sa stanovnicima Vodovodne ulice. Prikupljali bismo crtice iz njihovih života i slagali kolaž njihovih iskustava.

Kružna ulica

Tina Tus

Prijavnica koja je puna iskrene motivacije i želje za radom sa zajednicom okupljenom oko Kružne ulice jako nas je razveselila. Upravo u Kružnoj ulici ove godine očekujemo veliku fizičku promjenu, a predloženo istraživanje smatramo lijepom nadogradnjom planiranih ljetnih mjeseci.

Prijavljujem se na ovaj natječaj u nadi da ću time doći korak bliže svojoj zajednici. Imam osjećaj dužnosti sama prema sebi da se prijavim na ovaj natječaj te da svojoj zajednici pružim ono što je ona u nekom trenutku pružila meni.

Klobučarićev trg

Vili Rakita

Urbana slagalica predstavlja kontekstualnu reakciju na probleme i potencijale Klobučarićevog trga. Istraživačka metodologija autora postavljena je na interaktivan i inovativan način koji otvara brojne mogućnosti za daljnji razvoj završnog umjetničkog rada.

Prolaznici i stalni stanovnici gradskih prostora posjeduju veliko intuitivno poznavanje urbanih odnosa i vlastitih potreba u javnom prostoru. Motivacija za ovim radom proizlazi iz dugotrajne i posebne povezanosti s ovim prostorom te željom za istraživanjem potencijala participacije na spoju edukacije javnosti, urbanističke struke i direktnog djelovanja u javnom prostoru.

Urbani separe, kao i brojne partnerice i partneri, čestitaju odabranima i zahvaljuju svima ostalima na interesu za sudjelovanje, a ovim putem pozivaju autore i timove koji nisu odabrani, kao i sve ostale da sudjeluju u budućim prilikama za naš zajednički rad.

Ili ovdje upiši što tražiš.
Skip to content