Dan kada je Škurinje centar svijeta

Na prvi pogled, Škurinje je tipično i dosadno radničko naselje, a zapravo je dosta neobično. Visinske razlike unutar naselja dostižu i sto metara, a na svakom koraku buja čudnovato zelenilo. Vidimo se 3. prosinca?

Izlet busom, pa šetnja kvartom

Škurinje ima i svoju autobusnu liniju. U autotrolejevoj petici pričat ćemo o posebnostima novog Parka prirode, pa nam se slobodno pridruži. Krenut ćemo s velikog autobusnog stajališta preko puta Jelačića. Nalazimo se na Jelačićevom trgu u 10:30 sati. Jednom kada smo na Škurinju, od 11 sati Sekcija Društva arhitekata vodi nas u kritičku urbanističku šetnju. Zašto? E, pa, Škurinje je nastalo u otprilike godinu dana – i to bez ikakvog javnog prostora. Danas u njemu živi oko 4000 ljudi. Fali kvart! Vođena šetnja polazi kod Doma zdravlja u naselju.

Opasni piknik, pa izložba potencijala

Na Škurinju postoji jedno šetalište, a na njemu zid koji se već godinama ruši. Dođi da marendamo ispod njega točno u podne. Pripremili smo super klopu i nešto glazbe. Za svaki slučaj, evo i točna lokacija. Zatim, od podneva do 18 sati na tom istom šetalištu postavit ćemo veliku izložbu svega što bi se, jednog dana, a možda već iduće godine, moglo dogoditi u našem novom Parku prirode. Želimo čuti vaša mišljenja, ideje i prijedloge!

 

U slučaju jake kiše ćemo odgoditi program, a novi datum javiti uskoro. Prijave nisu potrebne, no slobodno se javi: udruga@urbanisepare.org. Cjelogodišnji program razvoja organizacije, udruge Urbani separe, podržavaju Zaklada “Kultura nova” i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva.

Ili ovdje upiši što tražiš.
Skip to content